πηγή: www.gourmed.gr Μια άλλη μυρωδιά που χαρακτηρίζει την Ελλάδα είναι αυτή της ρίγανης. Παρ'όλο που οι περισσότεροι από εμάς έχουν ξεχάσει τις θεραπευτικές της ιδιότητες, κανένας μας δεν την παραλείπει στη μαγειρική. Η ρίγανη είναι απαραίτητο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, συνοδευτικό της φέτας, της ελιάς, των ψητών στα κάρβουνα κρεάτων και άλλων τροφών. Η βοτανολογία ξεχωρίζει πολλά είδη origanum. Origanum vivide : η γνωστή σε όλη την Ελλάδα αυτοφυής ρίγανη με τα άσπρα ανθάκια της Origanum vulgare που φύεται στην Κεντρική Ευρώπη και ανθίζει κόκκινα (carmine) Origanum majoranis (ή majorana hortensis): η καλλιεργήσιμη μορφή της ρίγανης, για τις αυλές και τα παράθυρά μας Origanum dictamus ή heracleoticum που φύεται στα όρη της Κρήτης Η ονομασία origanum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "όρος" (βουνό) και "γάνυμαι", γίνομαι φωτεινός, χαίρομαι. Γιατί φυτρώνει στα βουνά και δίνει θάρρος και χαρά! Ίσως όμως να προέρχεται και από το "οράν"-βλέπω κ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου